flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Інформація Голосіївського районного суду м. Києва для громадськості

26 листопада 2012, 16:05

Інформація для громадськості


З огляду на події, що відбулись 25 листопада 2012 року, а саме – з приводу акції протесту на підтримку засуджених Павліченка С.Д. та Павліченка Д.О., заступник керівника апарату Голосіївського районного суду м. Києва Попова І.К., в межах функціональних обов’язків, повідомляє наступне.

Вироком Голосіївського районного суду м. Києва від 02.10.2012 року Павліченка Д.О. визнано винним у вчиненні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 15,  п.п. 9, 13 ч. 2 ст. 115, ст. 379, п. 12 ч. 2 ст. 115 КК України, та засуджено до довічного позбавлення волі, Павліченка С.Д. визнано винним у вчиненні злочинів, передбачених ст. 379, п. 12 ч. 2 ст. 115 КК України, та засуджено до позбавлення волі строком на 13 років.

Зазначений вище вирок не набрав законної сили, оскільки станом на 26.11.2012 року кримінальна справа відносно Павліченка С.Д. та Павліченка Д.О. перебуває в провадженні Апеляційного суду м. Києва, у зв’язку із розглядом поданих засудженими, захисниками та прокурором апеляцій на вирок суду від 02.10.2012 року.

Вказане вище судове рішення є законним та обґрунтованим, доки не буде скасоване судом апеляційної або касаційної інстанції у встановленому законом порядку.

Розгляд зазначеної кримінальної справи проводився у відкритому судовому засіданні. В ході розгляду справи було встановлено, що вина Павліченка С.Д. та Павліченка Д.О. у вчиненні інкримінованих їм злочинів в повній мірі доведена зібраними та дослідженими судом доказами, зокрема:
- даними протоколу огляду місця події та висновку експерта, згідно яких на кросівках, вилучених під час огляду місця події, які використовували злочинці, виявлено присутність генетичних ознак крові Павліченка Д.О. та Павліченка С.Д.;

- даними протоколу огляду місця події та висновку експерта, відповідно до яких клітини з ядрами, виявлені на медичній масці та в’язаній шапці, що були вилучені в ході огляду місця події, яку принесли із собою злочинці, належать Павліченку Д.О.;

- даними протоколу огляду місця події та 2-х висновків експертів, відповідно до яких на підлокітниках та каркасі інвалідного візка, який привіз Павліченко Д.О. до місця вчинення злочину, виявлено 4 сліди пальців рук, виявлених та вилучених в день вчинення злочину, які залишені Павліченком Д.О.;

- даними протоколу огляду місця події та висновку експерта, згідно яких на картонній коробці, вилученій в ході огляду місця події, яка була поміщена в інвалідний візок, виявлено слід пальця руки, залишений Павліченком Д.О.;

- даними протоколу огляду місця події та висновку експерта, відповідно до яких пошкодження, виявлені на штанині спортивних штанин, що були вилучені під час огляду місця події та належать Павліченку С.Д., та пошкодження, виявлені на тілі Павліченка С.Д., співпадають за своєю локалізацією, а характер їх вчинення, вказаний Павліченком С.Д. під час судового слідства, також підтверджено експертом; крім того, на спортивних штанах, вилучених під час огляду місця події, знайдено сліди крові Павліченка С.Д.;

- відповідно до протоколів огляду місця події та висновку експерта, вилучені 1 куля з місця вчинення злочину, 2 кулі з трупа Зубкова С.М., 10 куль із автомобіля належного Павліченку Д.О., однакові між собою за якісним елементним складом;

Судом в повній мірі спростовано версію про незаконне проведення огляду автомобіля Павліченка С.Д., оскільки дозвіл на його огляд був наданий дружиною Павліченка С.Д., огляд проведено у встановленому процесуальним законом порядку за участю понятих, під час огляду жодних скарг та зауважень щодо неправомірних дій не надходило. 

         В ході судового слідства не встановлено будь-яких даних, які б вказували на те, що складені за результатами оглядів місця події протоколи є неналежними чи не допустимими доказами, а так само відсутні підстави сумніватись у об’єктивності та законності висновків вказаних експертиз, наданих на підставі виявлених та вилучених доказів.
Крім того, під час досудового слідства Павліченко С.Д. за участю захисника давав покази, згідно яких він в повній мірі визнавав свою вину та вину свого батька Павліченка Д.О. у вчиненні вбивства судді Зубкова С.О., розповідав детально про всі обставини підготовки та вчинення даного злочину, під час проведення відтворення обстановки і обставин події за його участю на місці у присутності захисника, понятих та експерта показував та вказував, яким чином відбувались події 21.03.2011 року за участю його та батька. Павліченко С.Д. в суді також показав про те, що слідчий при наданні ним та підписанні протоколів із визнавальними показами тиск на нього не чинив.

Під час перегляду за участю всіх учасників процесу під час судового слідства відеозаписів, здійснених під час допиту підозрюваного Павліченка С.Д. та під час проведення за його участі відтворення обстановки і обставин події, суд не виявив істотних порушень вимог кримінально-процесуального закону, які б вплинули на всебічність, повноту та об’єктивність досудового слідства.

Заступник керівника апарату 

Голосіївського районного суду

м. Києва Попова І.К.